Telefon 70 11 47 11   Mandag til fredag kl. 9-17

Seværdigheder i Krakow

Der er ingen tvivl om, at Krakow er en af Polens hyggeligste byer og derved også en af de mest besøgte. Hvis du overvejer at besøge den sprudlende by med al dens charme, kultur og historie, så kan du her på siden læse mere om, hvad du kan opleve. Som værende den næststørste by i Polen er der masser af seværdigheder og oplevelser, som du kan fylde din weekendtur eller ferieuge ud med. Byen byder på oplevelser for alle aldre, så Krakow er et oplagt rejsemål, uanset om du rejser med din partner, familie eller dine venner.

Se vores busrejse til Krakow her

Oplev skønne Krakow og de populære seværdigheder

Krakow er en af Polens ældste byer og tilmed den gamle kongelige hovedstad fra 1038-1596. Det er derfor ikke så besynderligt, at dele af byen er optaget på UNESCOS liste over verdensarv. Selve centrum er inddelt i to forskellige kvarterer: Stare Miasto, Krakows gamle bydel og Kazimierz, den jødiske bydel, og de har hver deres særlige attraktioner. Krakow er en af de billigste steder, du kan holde storbyferie i Europa - både hvad angår shopping, hoteller, restauranter og attraktioner.

Har du et par dage til at udforske Krakow, kommer du bestemt ikke til at kede dig, for listen over seværdigheder og skønne oplevelser er uendelig lang. Vi har udvalgt nogle af de mest gængse, som du sagtens kan opleve flere gange, uden at det bliver trivielt.

Markedspladsen (Rynek Główny)

Midt i det historiske centrum ligger Rynek Glówny, markedspladsen der kan spores helt tilbage til 1200-tallet. Pladsen er omringet af flotte bygninger fra middelalderen som eksempelvis Klædehallen, Rådhustårnet og Mariakirken, og hvis du besøger pladsen i højtiderne, kan du opleve diverse markeder, parader og events. Klædehallen var oprindeligt middelalderens klædemarked, men i dag er den 108 meter lange bygning fyldt med souvenirboder, samt en afdeling af Nationalmuseet der indeholder polsk kunst. På markedspladsen kan du også finde gode restauranter og smage nogle de traditionelle polske retter.

 

St. Mariakirken

I den gamle bydel finder du en af Krakows vartegn; nemlig Mariakirken. Kirken er bygget i en smuk gotisk stil med fine detaljer og indeholder diverse kunstskatte. Kirkens to tårne er på kontroversiel vis ikke symmetriske, hvilket øjeblikkeligt fanger folks opmærksomhed. Hvis du ønsker at se en smuk udsigt over Krakows midtby, kan du med fordel besøge signaltårnet, som er det højeste af de to. Herfra lyder der desuden et trompetsignal hver hele time, som efterfølgende stopper brat til ære for en vellidt trompetist, der i 1200-tallet blev skudt i halsen, imens han var i færd med at blæse alarm, før mongolerne gik til angreb på byen.

 

Wawel-højen

En af Krakows topattraktioner er Wawel-højen i centrum af byen, hvorfra konger i mere end 500 år har regeret fra. På højen finder du blandt andet det gamle Wawel-slot, der med sine tre etager huser en masse historie og fascinerende detaljer. På slottet kan du opleve alt fra kunst, møbler og keramik til rustninger og våben. Hvis du har god tid, kan du udforske de statslige rum og private gemakker. På højen kan du også lægge vejen forbi Wawel-katedralen og dragestatuen.

Wisla-floden

Et stenkast fra Wawel-højen finder du Wisla-floden. Herfra kan du tage en skøn sejltur i en romantisk gondol eller en af de større turbåde sammen med dine nærmeste. Sejlturen er en oplagt måde at se og fornemme Krakow på, og du kan endda tage på en aftensejltur, hvis du vil nyde byen oplyst. Turene tager mellem 30-60 minutter, så det kan også være en god måde at få en pause på, hvis du har spadseret rundt i Krakows brostensbelagte gader hele dagen.

Balon Widokowy

Balon Widokowy i Krakow, også kendt som Krakow View Balloon, er en luftballon, der tilbyder fantastisk udsigt over Krakow og omgivelserne. Ballonen løfter sig til en højde på op til 150 meter, og fra den får du en flot udsigt over Wawel-slottet, den gamle bydel og meget mere. Turene varer op til en time og afgår fra en base ved siden af kulturcentret ICE Krakow. Det er en unik måde at opleve Krakow på og anbefales til alle, der ønsker at opleve en smuk og fantastisk udsigt over byen.

Wieliczka saltmine

Lidt uden for Krakow kan du få en anden anderledes og unik oplevelse, hvis du altså tør bevæge dig 300 meter under jorden. Den nedlagte saltmine Wieliczka er mere end 700 år gammel og er i dag på UNESCOs liste over verdensarv. Denne imponerende saltmine er en varm anbefaling værd. Oplev historiske kamre og sale, lange underjordiske passager og ikke mindst fascinerende, gamle saltskulpturer.

 

Bliv klogere på Anden Verdenskrig

Auschwitz og Birkenau

15 kilometer fra Krakow ligger Auschwitz, den gamle kaserne der under Anden verdenskrig blev overtaget af nazisterne og lavet om til en koncentrationslejr. Her og i den nærliggende lejr, Birkenau, mistede over én million jøder livet. Store dele af Auschwitz og Birkenau er bevaret fra dengang nazisterne forlod dem i 1945 - dog blev nogle af barakkerne og gaskamrene brændt eller sprængt i luften i forsøget på at skjule sandheden. Selvom et besøg i koncentrationslejrene kan være overvældende, så er det en oplevelse, du aldrig vil glemme. Lejrene har åbent for turister hele året rundt, men vær opmærksom på, at åbningstiderne varierer fra sæson til sæson.

Schindlers factory

Polen var under krigen en af de mest udsatte lande for nazisternes rædsler, og du kan derfor i dag bruge dagevis på at opleve de velbevarede mindesmærker. En af de mest besøgte turistmål er Oskar Schindlers fabrik, der, takket være Steven Spielbergs filmatisering, i dag er kendt over hele verden. Den tyske forretningsmand Oskar Schindler reddede næsten 1.200 jøder ved at sætte dem i arbejde på fabrikken, så de undgik at blive sendt i koncentrationslejr. Den gamle fabrik ligger tæt på den jødiske ghetto og er i dag et museum, der kan gøre dig klogere på nazisternes besættelse af Polen.

Kazimierz - det jødiske kvarter

Kazimierz er et historisk område i Krakow, der tidligere var hjem for en stor jødisk befolkning, hvoraf rigtig mange af dem var flygtet fra andre Europæiske lande under Anden Verdenskrig. Det jødiske kvarter er kendt for sin rige kulturarv og arkitektur med sin gamle synagoge samt mange små butikker og restauranter med jødisk mad. I dag er Kazimierz et populært turistmål med museer og kulturarrangementer, der fejrer den jødiske kultur. Er du interesseret i at lære mere om Polens jødiske rødder? Så besøg Kazimierz.

Udforsk Krakows mange museer

Ligesom de mange historiske steder, kan museumsbesøg også være både spændende og lærerige. At gå på museum er en god måde at tilbringe en dag på - enten alene eller med venner og familie. I Krakow findes der mange typer museer, hvor du kan se udstillede genstande og artefakter fra fortiden samt læse dig klogere på Krakows og Polens historie. Mange af museerne tilbyder desuden guidede ture.

  • Rynek Underground: Dette museum ligger under markedspladsen i byen og viser den arkæologiske historie af Krakow - som for eksempel de gamle bymure og gadebelægninger, der blev fundet under markedstorvet. Museet tilbyder guidede ture for at hjælpe besøgende med bedre at forstå den arkæologiske historie af Krakow.
  • Krakows nationalmuseum: På nationalmuseet finder du alt fra Polsk Kunst fra det tyvende århundrede til malerier, skulpturer og fotografier fra hele verden. Museet ligger centralt i Krakow og tilbyder både guidede ture og workshops.
  • MOCAK: Dette kunstmuseum er forholdsvis nyt men er helt klart et besøg værd. Her kan du få et godt indblik i moderne samtidskunst, der både er eksperimenterende og inspirerende.
  • Jewish Museum: Det jødiske museum i Krakow ligger i det jødiske kvarter, Kazimierz. Her får du et dybdegående indblik i de polske jøders historie og oplevelser under Anden Verdenskrig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tips og nyheder fra vores rejseverden.

Grupperejser