Telefon 70 11 47 11   Mandag til fredag kl. 9-17

Oplev bjergbyen Zakopane

Polens højst beliggende by, Zakopane, er et ukendt sted for mange mennesker. Men planlægger du et besøg til det sydlige Polen, så bør du slå vejen forbi den charmerende bjerglandsby og opleve dens rige natur og kultur. Zakopane er også kendt som Polens vinterhovedstad, da tusindvis af turister valfarter til byen om vinteren for at slå sig løs på en af de mange skisportssteder. Her på siden kan du læse mere om Zakopane og de mange seværdigheder og oplevelser, den skønne bjergby har at tilbyde.

Besøg den historiske mineby Zakopane

Zakopane ligger cirka 1000 meter over vandoverfladen og er omgivet af store, smukke bjerge, der nemt kan forveksles med de østrigske alper. Om sommeren kan du udforske et væld af vandreruter i bjergene, og i selve byen er der alt fra loppemarkeder til kunstbutikker, museer og skønne restauranter. Ønsker du en god blanding mellem natur- og kulturoplevelser, så er Zakopane et oplagt sted at besøge for dig og din partner, familie eller dine venner. Der er nemlig noget for enhver smag.

 

Zakopane: Unik arkitektur og velsmagende mad

Zakopane er kendt for sin unikke kultur og traditioner, som afspejler byens rige historie og tætte forbindelse til naturen. Byens arkitektur, der ofte er udsmykket med detaljerede træudskæringer, er stolt blevet bevaret gennem generationer. Denne arkitektur ses særligt i Gubałówka-området, hvor de storslåede, detaljerede træhytter og villaer står og troner med udsigt til bjergene.

Flere af de unikke hytter fungerer i dag også som restauranter, og her kan du nyde et velsmagende måltid. Zakopanes traditionelle, højlandske køkken, der er en god kombination mellem de lokale og polske madtraditioner, tiltrækker nemlig mange besøgende.

Skal du prøve noget nyt og spændende, så besøg en restaurant, der sælger specialiteter som oscypek (røget fåreost) og kwaśnica (surkålssuppe). Oscypek består af saltet fåremælk med en lille sjat komælk, og de fås som regel i karakteristiske forme, der kan forveksles med en butterdejs-kage.

Deltag i Zakopanes årlige festivaler og begivenheder

Zakopane er også kendt for sine årlige festivaler og kulturelle begivenheder, som tiltrækker besøgende fra hele verden. Den mest kendte festival er "Festival of Highland Folklore" eller "Jubilat", som afholdes hvert år i juli med traditionel musik, dans og præsentation af flot håndværk fra Zakopane og de omkringliggende områder. Festivalen blev afholdt for første gang i 1965 og blev skabt for at bevare og fremme den rige highlander-kultur, som er en vigtig del af Zakopanes arv.

I Zakopane kan du også opleve vinterfestivalen med en parade og et stort fyrværkerishow, eller du kan overvære den årlige konkurrence i træskæring og tekstilhåndværk.

 

Hvad med termiske kilder eller Cable Cars?

Har du flere dage i Zakopane, så er der rig mulighed for at fylde tiden ud med uforglemmelige oplevelser. Udover de interessante festivaler samt den unikke arkitektur og mad, så kan du opleve:

  • Zakopanes termiske kilder, der bidrager til en dag med afslapning
  • Udflugter til Tatra-bjergene i Slovakiet, der ligger blot 75 kilometer fra Zakopane
  • Cable Cars op og ned af bjergene
  • Diverse historiske, kunstneriske og skøre museer
  • En Walking Tour rundt i det centrale Zakopane.

Bliv klogere på Zakopanes highlander-kultur

Byen stammer fra 1600-tallet og havde dengang blot 43 indbyggere. Ligesom i datidens mange andre bjergbyer, blev minedriften udviklet, og det gjorde byen til et centrum for udvinding af metaller. Derudover har indbyggerne i Zakopane traditionelt set været hyrder, landmænd og håndværkere, hvilket tydeligt har formet livsstilen og deres jobs i dag.

Zakopane har i løbet af de seneste hundrede år gennemgået flere transformationer — blandt andet takket være tilflyttere fra Ukraine, Slovakiet og Østrig-Ungarn, som medbragte deres særlige traditioner. Byen har i dag derfor et helt unikt mix af traditioner, som samtidig er dybt forankret i forbindelsen til naturen og de nærliggende bjergområder, skove og floder.

En vigtig del af highlander-kulturen i Zakopane er musik og dans, som ofte spilles på lokale instrumenter, såsom violiner, dulcimere og træfløjter. Derudover er highlander-kulturen kendt for sine farverige kostumer, som varierer afhængigt af regionen og anledningen. Kostumerne er ofte dekoreret med smukke broderier og snørebånd, som afspejler deres highlander-identitet.

 

Tag til Zakopane med Riis Rejser

Har du allerede nu besluttet dig for at besøge Zakopane, så bestil din rejse til de prægtige bjerge med det samme. Hos Riis Rejser kan du booke en 9-dages rejse til det sydlige Polen og opleve Zakopane, Szklarska Poręba, Tatra og Sudeterne. Her rejser du desuden sammen med andre rejselystne og bliver en del af et skønt fællesskab.

Er du bare helt vild med Polen? Så kan du med Riis Rejser også besøge smukke Krakow, der ligger på UNESCO’s verdensarvsliste og er en af Europas førende kulturbyer.

Har du spørgsmål til Zakopane, Polen eller en af vores andre pakkerejser, er du velkommen til at kontakte os eller læse mere om destinationerne i vores rejsekatalog.

augean

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tips og nyheder fra vores rejseverden.

Grupperejser